Hepatitis C fertőzés: "Nem halálos ítélet, létezik gyógymód"

A Hepatitis Világnapjára az Medical News Today beszélt Dr. Alexandra Buzea-val a hepatitis C-ről - hogyan jelenik meg a fertőzés, milyen kezelések állnak rendelkezésre, és hogyan lehet küzdeni a káros sztereotípiákkal és téves információkkal kapcsolatban a betegségről.

Dr. Alexandra Buzea rámutatott, hogy a gyógyszerek gyógyíthatják a HCV-fertőzések 95% -át.
Július 28. a Hepatitis Világnapja , a hepatitis - a májat érintő vírusfertőzés - éves tudatosságának napja . Ennek oka a hepatitis vírus különböző törzsei: A, B, C, D vagy E.

A hepatitis C fertőzések a leggyakoribbak, amelyek a májat érintik. Ezeket a hepatitis C vírus (HCV) okozza.



Globálisan a HCV becslések szerint 71 millió embert érintett 2015-ben, 2013 és 2016 között az Egyesült Államokban körülbelül 2,4 millió ember él HCV-fertőzéssel.

Ha egy személy nem kap diagnózist és kezelést, a HCV-fertőzés krónássá válhat, ami májzsugorodás kockázatához vezethet , amely a máj hegesedését okozhatja .

Mivel a HCV-fertőzés kezdeti tünetei hosszú ideig diagnosztizálhatatlanok lehetnek, a Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) most tanácsolják „egyszeri hepatitis C tesztet minden felnőtt (18 éves vagy annál idősebb) és minden terhes nő számára minden terhesség alatt .”

Az MNT Dr. Alexandra Buzea-val beszélt annak érdekében, hogy jobban megértse, hogy a HCV-fertőzések hogyan nyilvánulnak meg, milyen kezelési lehetőségek vannak, és hogyan lehet leküzdeni a káros sztereotípiákat .

Dr. Buzea olyan érrendszeri sebész, aki további tapasztalattal rendelkezik máj- vagy májátültetés terén, a romániai bukaresti Ponderas Akadémiai Kórházhoz kapcsolódóan.

Az egyértelműség kedvéért könnyedén szerkesztettük az interjú átiratát.

A HCV nem terjed csak nemi úton, 'tehát ölelj el!'

MNT: Mi a hepatitis C, és milyen hatással van az egészségre?

Dr. Alexandra Buzea: A HCV egy jól ismert vírus, amely hatással lehet a májra, akut és krónikus formában egyaránt. A HCV hepatitishez vezethet - amelyet a májsejtek gyulladása jellemez - néhány hetes enyhe formától egész életen át tartó betegségig.

Az embereknek meg kell érteniük, hogy bár ez a vírus nagyon gyógyítható, ha kezeletlen marad, a cirrhosis és a májrák egyik fő okavá válik .

A legtöbb embernél nincs tünet, de néhány „szerencsétlen” ember kimerültségét, lázát, émelygését, hányását, hasi fájdalmát és akár sárgaságot is tapasztalhat .

MNT: Hogyan lehet egy személy szerződni a HCV-vel?

Dr. Alexandra Buzea: A fertőzés leggyakoribb módja a fertőzött vérnek való kitettség. Kis mennyiségben elegendő ahhoz, hogy valaki megfertőzze a vírust.

Noha a fertőzés leginkább megemlített módja az intravénás droghasználat, a nem biztonságos injekciós eljárások, a szennyezett vérátömlesztések vagy vérkészítmények vagy az orvosi berendezések nem megfelelő sterilizálása, esetenként elegendő egy apró ujjvágás.

Meg kell említenünk a HCV-fertőzés más, kevésbé gyakori módszereit is, például a nem biztonságos szexuális gyakorlatokat vagy a születést. Egy anya, aki szerződött a HCV-vel, továbbadhatja azt gyermekének, de nem az anyatej révén.

A hepatitis C nem terjedhet azáltal, hogy ételt vagy vizet oszt meg a fertőzött személyekkel, vagy átölelve őket, de az ilyen apró gesztusok segítenek abban, hogy kedveltnek és biztonságosnak érezzék magukat a közösségükben, és segítsenek gyorsabban gyógyulni - tehát ölelje át!

MNT: Milyen terápiás lehetőségek vannak?

Dr. Alexandra Buzea: Sajnos jelenleg nem áll rendelkezésre oltás, de van néhány kezelési lehetőség, és természetesen a megelőzés kulcsszerepet játszik az orvosi gyakorlatban.

Az antivirális gyógyszerek, a pangenotipikus közvetlen hatású vírusellenes szerek a betegek akár 95% -át gyógyítják meg. Tudnunk kell, hogy a betegeknek csak körülbelül 30% -a spontán módon távolítja el a vírust 6 hónap alatt, és nem igényel kezelést.

A többiek krónikus fertőzésben alakulnak ki, és antivirális gyógyszereket igényelnek, általában 12–24 hét alatt, a cirrhosis jelenlététől vagy hiányától függően.

A HCV-vel már fertőzött emberek számára a hepatitis A és B vakcinákkal történő immunizálás elengedhetetlen az együttfertőzés megelőzésében és a máj védelmében.


"Az embereknek empatikusabbaknak kell lenniük és minimalizálniuk kell a stigmát"
MNT: Az ilyen tanulmányok, amelyeket a 2016-os közegészségügyi jelentésekben tettek közzé , arra utalnak, hogy a csecsemők boomjaiban a legmagasabb a HCV-fertőzés. Miért van az, hogy?

Dr. Alexandra Buzea Alexandra: A HCV-fertőzések világszerte előfordulnak, de az országtól függően a vírus bizonyos populációkban és igen, bizonyos korcsoportokban is koncentrálódhat.

Néhány tényezõ, amelyet hibáztatni lehet, a fertõzésellenes gyakorlatok, amelyek történelmileg nem voltak elegendõek a HCV-fertõzéshez, a generáció szûrõképességének alacsony megfelelõsége, téves információk, a betegség - bármilyen betegség - félelme és az a tény, hogy sok országban a genotípus eloszlása ​​továbbra sem ismert.

Ezenkívül az emberek kb. 80% -ánál nem jelentkeznek semmilyen tünet a fertőzés után, vagy olyan általános tüneteik vannak, mint például fáradtság, láz vagy émelygés, amelyek nem sürgetik őket, hogy azonnal forduljanak orvoshoz.

MNT: Sok káros mítosz létezik a HCV-fertőzésekről, például az a hiedelem, hogy gyógyíthatatlanok. Hogyan harcolhat a média és az egészségügyi szervezetek az ilyen dezinformációval szemben, és ösztönözheti az embereket kezelésre és támogatásra?

Dr. Alexandra Buzea Alexandra: Az egészségügyi szervezetek csak a tömegkommunikáció segítségével harcolhatnak a dezinformációval. Bármilyen kommunikációs eszközt támogatni kell - újságok, TV, rádió, közösségi média alkalmazások ... akár füstjeleket is, ha ez a betegségek jobb megértéséhez vezet.

Az információforrásoknak azonban megbízhatónak kell lenniük. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a CDC megbízhatóak és hasznos magyarázatokat nyújtanak.

Nem egy a legjobb ötlet egy olyan szomszéd tanácsának figyelembe vételével, aki azt javasolja, hogy teát használjon, mert ez „segített májproblémákkal”, mert késleltetheti a kezelési terv elérését és befolyásolhatja a beteg általános egészségi állapotát.

A közönségkapcsolatban dolgozó munkatársaink olyan informatív kampányok kidolgozásának terheit hordozzák, amelyek széles közönséget érnek el.

Úgy gondolom, hogy a HCV-fertőzések következményeinek megértése motiválja az embereket orvoshoz és szűréshez fordulni, még tünetek hiányában is.

MNT: Van még valami, amit szeretnék megemlíteni az olvasóink számára, amikor közel állunk?

Dr. Alexandra Buzea: Csak azt szeretném rámutatni, hogy a HCV-fertőzés nem halálos ítélet.

Nagyon gyógyítható, mindaddig, amíg az emberek tudnak róla, és egészségügyi szakemberek segítségét igénylik. Amint diagnosztizálhatjuk, kezelni tudjuk.

Vannak terápiás lehetőségek, még a betegség előrehaladottabb szakaszaiban is - a májátültetés egyre hozzáférhetőbbé válik, és az antivirális kezelések egyre inkább megfizethetőek.

Az embereknek empatikusabbaknak kell lenniük a HCV-fertőzésben szenvedőkkel szemben, és minimalizálniuk kell a stigmát - ha a társadalom abbahagyná, hogy „szégyenteljes” betegségnek tekintse, akkor talán több ember keresne segítséget azért, hogy attól tartson, hogy kiszorul.

Megjegyzések