Bajkáli csúcsóka (Scutellaria baicalensis) - másnéven Chinese skullcap hatásai

A bajkáli csúcsóka ( Scutellaria baicalensis ) a hagyományos kínai orvoslásban általánosan használt gyógynövény. A menta család tagja, a koponyacsapda gazdag tápanyagokban, beleértve antioxidánsokat is, amelyek flavonokként ismertek, amelyek csökkentik az oxidatív stressz hatásait a test különböző szöveteire.

Ingyenes stockfotó asztal, bambusz, bambusz habverővel témában

Különösen a kínai koponyatartó tartalmaz baikalint és baicaleint, két vegyületet, amelyeket gyógyító tulajdonságok széles skáláján vizsgáltak.

Közismert néven

  • Kínai koponya
  • Bajkál koponya
  • Huang Qin
  • Scutellaria baicalensis

Felhasználások

Az alternatív gyógyászatban a csucsóka következőkre ajánlott:

  • Gyulladás
  • Álmatlanság
  • Májgyulladás
  • Epilepszia
  • Atherosclerosis
  • Rák
  • Szorongás, feszültség és stressz

Egészségügyi előnyök

A mai napig kevés klinikai vizsgálat tárta fel a koponyasapka egészségi hatásait. Az előzetes kutatások szerint azonban a gyógynövény hasznos lehet ezen egészségügyi állapotok kezelésében:


Memóriakárosodás

Egy 2008-as egereken végzett kutatás során a tudósok felfedezték, hogy az oroxylin A (antioxidáns, amely a koponya gyökereiben található) segíthet megvédeni az Alzheimer-kórhoz társuló agyi plakkokat képező amiloid béta által kiváltott memóriazavarokat . 

Prosztata rák

A koponyakapocsban található vegyületek elősegíthetik a prosztata rákos daganatok növekedését - javasolja az egereken végzett 2005. évi tanulmány . A csucsóka PC-SPES növényi összetétel alkotóeleme volt, amelyet egy étrend-kiegészítő táplált, amelyet azért hoztak forgalomba, mert egyes tételekben vényköteles gyógyszereket találtak.


Bár számos laboratóriumi és állatkísérlet kimutatta, hogy a PC-SPES meghiúsíthatja a prosztatarák sejtjeinek növekedését, nem ismert, hogy ezek a rákellenes hatások a gyógynövények vagy a vényköteles gyógyszerek hatásának köszönhetők-e.

Jóindulatú prosztata hiperplázia 

Egy 2019 tanulmány patkányokon talált bajkái csucsóka gátolhatják a fejlődését a jóindulatú prosztata megnagyobbodás (BPH), elnyomva kóros androgén és enyhíti a gyulladást. További kutatásokra van szükség, mielőtt emberekben javasolnák a koponyafejet.

Parkinson kór

Az egereken végzett , 2008-ban közzétett tanulmány megállapította, hogy a baicalein (egy másik, a koponyafejből származó antioxidáns) segíthet megvédeni az idegsejteket a Parkinson-kórhoz társuló károsodásoktól (krónikus állapot, amely remegést, végtagok és törzs merevségét, károsodott egyensúlyt és koordinációt okoz), valamint a mozgás lelassulása).

Lehetséges mellékhatások

Úgy gondolják, hogy a kínai koponya biztonságos és felnőttek jól tolerálják. A mellékhatásoknak kevés, ezek lehetnek álmosság.

A cukorbetegek nem vehetik be a bajkái csucsóka-ot anélkül, hogy orvoshoz fordulnának, mivel ez csökkentheti a vércukorszintet, növelve a hipoglikémia kockázatát.

A kínai csucsóka nem alkalmazható terhesség vagy szoptatás alatt.

Ellenjavallat

Ne használjon kínai skullcapet alkohollal vagy a következő gyógyszerekkel:

  • Görcsoldók, például fenitoin (Dilantin) és valproinsav (Depakote)
  • Barbiturátok
  • Benzodiazepinek, például alprazolam (Xanax) és diazepam (Valium)
  • Az álmatlanság kezelésére szolgáló gyógyszerek, például zolpidem (Ambien), zaleplon (Sonata), eszopiklon (Lunesta) és ramelteon (Rozerem)
  • Triciklikus antidepresszánsok, például amitriptilin (Elavil)

Adagolás és előkészítés 

A Skullcap kapszulák, tea, kivonat és tinktúra formájában kapható. Nincs ajánlott napi adag a koponyasapka számára, és nincs elegendő tudományos bizonyíték a dózisok megfelelő tartományának meghatározásához ebben az időben.

A kínai koponyacsontot gyakran más gyógynövényekkel kombinálják egy készítményben. Kövesse a címkén szereplő adagolási ajánlásokat.

Hogy találod meg

A csucsóka kétféle fajtája létezik a piacon, a bajkái csucsóka ( Scutellaria baicalensis ) és az amerikai skullcap ( Scutellaria lateriflora ). Ezek különböző növények, különböző állítólagos előnyökkel. Keresse meg a kínai koponyacsontot, amelyet a fentebb ismertetett kutatásban tanulmányoztak.

Az étrend-kiegészítő márka kiválasztásakor keressen olyan termékeket, amelyeket a Consumer Labs, az USA Gyógyszerészeti Egyezménye vagy az NSF International tanúsít.

Egyéb kérdések 

Milyen ízű a koponya tea?

Noha a koponyacag a menta család tagja, nem rendelkezik menta ízével. A Skullcap keserű, földi ízű. Sokan édesítőszereket használnak hozzá, hogy ízletesebbek legyenek.

Megjegyzések