A ferulasav egészségügyi előnyei

A ferulasav egy szerves vegyület, amelyet bizonyos növények sejtfalában találhatóak. Gazdag antioxidánsokban, például A- vitaminban, C-vitaminban és E-vitaminban, a ferulasavat leggyakrabban az öregedésgátló bőrkrémekben találják meg, ahol úgy gondolják, hogy semlegesítik a szabad gyököket, amelyek károsítják és elöregedik a sejteket.

A ferulasavat szájon át étrend-kiegészítőként is be lehet venni. Az alternatív gyógyászat szakemberei úgy vélik, hogy ezzel megelőzhető vagy kezelhető a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a rák és az oxidatív stressz által befolyásolt egyéb betegségek .

A kiegészítőkben található ferulasav általában gabonamagvakból származik, de megtalálható zöldségekben, gyümölcsökben, vetőmagokban és babban is.


A ferulinsav magas koncentrációban található a hagyományos kínai orvoslásban használt egyes növényi termékekben , beleértve a dong quai-t ( Angelica sinesis ), a sheng ma-t ( Cimicifuga heracleifolia ) és a chuan- xiongot ( Ligusticum chuangxiong ).

A ferulasav egészségügyi előnyei

A ferulasav a bőrvédő tulajdonságairól legismertebb. Amennyiben helyileg alkalmazzuk, ferulinsav mondják kezelésére leégés és fordított az öregedés jelei (beleértve a finom ráncokat).

analízis, aratás, arctalan

A ferulasavat ritkábban veszik orális kiegészítőként, ám egyesek úgy vélik, hogy javítják az atlétikai teljesítményt és lassítják az öregedési folyamatot. Ezen felül néha a ferulasavat használják bizonyos egészségügyi állapotok megelőzésére vagy kezelésére, ideértve a következőket:

  • Alzheimer kór
  • Érelmeszesedés ("artériák megkeményedése")
  • Rák
  • Magas koleszterin
  • Magas vérnyomás (magas vérnyomás)
  • Cukorbetegség
  • Menopauza tünetei
  • Csontritkulás


A ferulasav használatát támogató kutatás általában gyenge. A mai napig kevés bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a ferulasav lassíthatja az öregedést vagy hatékonyan kezelheti bármely egészségügyi állapotot.

Ez nem azt jelenti, hogy a ferulasavnak nincsenek előnyei. A jelenlegi kutatások szerint ezt mondja:

Bőrvédelem

Noha néhány kutatás vizsgálta a ferulasav bőrre gyakorolt ​​hatásait, vannak bizonyítékok arra, hogy az megakadályozhatja - vagy legalábbis csökkenti - a túlzott napfény által okozott károkat.

A 2013. évi, a PLoS One- ban közzétett tanulmány szerint a ferulasavat és E-vitamint tartalmazó helyi kenőcs kb. 20% -kal csökkentette a bőrelváltozások számát az egerekben, akik intenzív ultraibolya B (UVB) sugárzásnak vannak kitéve. Önmagában történő felhasználás esetén az E-vitamin mintegy 15% -kal növelte a léziók számát.

Noha ez valószínűleg arra utal, hogy a ferulasav visszafordíthatja a napkárosodást, a kutatók soha nem tartalmaztak olyan egereket, amelyeket csak a ferulasavval vizsgáltak. Mint ilyen, a tanulmány csak arra utalnak, hogy ferulasavra lehet csökkenteni a kárt, amely az E-vitamin is okozhat a súlyosan nap által károsodott bőrre. További kutatásokra van szükség.

Az igazság a természetes és organikus fényvédőkről

Magas vérnyomás

A ferulasav segíthet csökkenteni a vérnyomást - javasolja egy 2013-as tanulmány a Journal of Cardiovascular Pharmacology-ban. A kutatók szerint a hipertóniás patkányok nyolc hétig ferulasavval kezelt szisztolés vérnyomása jelentősen csökkent, javult a vese véráramlása és csökkent a szív bal kamra merevsége (ahol a vér a testbe pumpálódik) az aorta ).

A pozitív eredmény ellenére nem világos, hogy ugyanaz a hatás elérhető-e embereknél. Ezenkívül nem ismert, hogy a patkányokban alkalmazott adag (50 milligramm / kilogramm) biztonságos-e az embereknél, mivel egy 150 fontos embernek legalább napi 3400 milligrammot kell bevennie.

Cukorbetegség

A ferulasav jobban szabályozhatja a cukorbetegséget azáltal, hogy enyhíti a hasnyálmirigy (ahol inzulint termelnek) és a máj (ahol a vércukrokat tárolják) gyulladását .

Az Európai Journal of Pharmacology 2012-es tanulmánya szerint a ferulasav és a resveratrol (egy másik növényi alapú antioxidáns) kombinációja növeli az egerekben a nukleáris faktor-kB (NF-kB) néven ismert vegyület aktivitását. Számos funkciója között az NF-kB kritikus szerepet játszik a sejtgyulladásban . A máj és a hasnyálmirigy gyulladásának csökkentésével a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a kombinált szerek megkülönböztetett antidiabetikus tulajdonságokkal rendelkeznek.


A pozitív eredmények ellenére nem egyértelmű, hogy önmagában milyen hatásos a ferulasav, és hogy ezek a hatások hogyan és hogyan jelentkezhetnek az emberek vércukorszintjének tényleges csökkenéséhez. További kutatásra van szükség.

Hasonló tanulmányok arra utaltak, hogy a ferulasav javíthatja a cukorbetegség toleranciáját az antidiabetikus metformin gyógyszeres kezelésben részesülő embereknél . 

Alzheimer kór

Egyes állatkísérletek szerint a ferulasav javíthatja az Alzheimer-kórban szenvedő emberek kognitív funkcióit azáltal, hogy csökkenti az agyplakkok kialakulását elősegítő oxidatív stresszt.


A Journal of Biological Chemistry 2019-es tanulmánya szerint az agyi amiloidózis kialakulása érdekében genetikailag megváltozott egereket (agytáblák) ferulasav és epigallokatechin-gallát (EGCG) néven ismert növényi alapú vegyülettel kezelték. 15 hónapos kezelés után úgy tűnik, hogy a kiegészítők visszafordítják a kognitív károsodást a legtöbb tanulási és memóriateszt során.


A pozitív eredmények ellenére nem volt bizonyíték arra, hogy a ferulasav és az EGCG képes lenne megállítani vagy megfordítani az amiloidózis kialakulását. Az sem ismeretes, hogy az egyes szerek milyen hatással voltak a kognitív károsodásra, és ha ez hatna az emberekre. További kutatásokra van szükség.

Méhnyakrák

Bizonyíték van arra, hogy a ferulasav lassíthatja a növekedést a méhnyakrák tumorok, arra utal, hogy 2018 tanulmány a Cancer Cell International.

A kutatások szerint a ferulasav képes a mitózis (sejtosztódás) gátlásával meggátolni a méhnyakrák sejtek növekedését a kémcsőben. Ez tovább csökkentette a rákos sejtek azon képességét, hogy megtámadják a normál méhnyak sejteket. A magasabb ferulasav-koncentráció jobb eredményeket eredményez.


Amit a ferulasav nem tudott megtenni, az apoptózist (programozott sejthalált) váltott ki, ami azt jelenti, hogy segíthet a méhnyakrák kezelésében, nem pedig kezelésében. További kutatásokra van szükség.


Lehetséges mellékhatások

A ferulinsav szérumok és krémek általában biztonságosak a legtöbb bőrtípusra. Az érzékeny bőrű emberek nem tolerálják a termékeket is, és enyhe bőrpírral és irritációval járnak.


A korpára vagy a zablisztre allergiás emberek allergiás reakciót tapasztalhatnak az ezekből a forrásokból származó ferulinszérumokra. A tünetek általában enyhe jellegűek lehetnek: bőrpír, duzzanat, viszketés, kiütés és hámlás.

A ferulinsavszérum használata előtt tesztessen be néhányat egy kis bőrfolttal, és várjon 24 órát, hogy kiderüljön-e bőrkiütés vagy egyéb allergiás tünet.

Kevés információ van a ferulasav hosszú távú biztonságosságáról szájon át történő bevétel esetén. Élelmiszerekből származó szerves vegyületként a ferulasav biztonságosnak tekinthető, bár nem ismert, hogy melyik ponton túladagolhatja a kiegészítőket.

Az sem ismert, hogy milyen gyógyszerkölcsönhatások léphetnek fel és milyen adagokban. Például egy , a Journal of Ethnopharmacology 2013. évi tanulmánya megállapította, hogy a ferulasav növeli a Plavix antikoaguláns (klopidogrél) vérkoncentrációját egerekben, növelve ezzel a vérzés és véraláfutás kockázatát.


Nem ismert, hogy a búzából származó ferulinsav reakciókat válthat ki-e celiakia vagy gluténérzékenységben szenvedő embereknél .


A kutatás hiánya miatt fontos, hogy tájékoztassa orvosát, ha a ferulasavat szedi vagy tervezi szedni, hogy a mellékhatások és az interakciók megfigyelhetők legyenek. A ferulinsav biztonságát gyermekek, terhes nők és szoptató anyák esetében nem igazolták.


Adagolás és előkészítés

A ferulasav bőrápoló termékek megtalálhatók az interneten, valamint számos gyógyszertárban és felső kategóriájú kozmetikai pultban. E termékek nagy részét más antioxidánsokkal, például az A-vitaminnal, a C-vitaminnal (aszkorbinsav) és az E-vitaminnal (alfa-tokoferol) állítják elő.

Míg egyes ferulasavszérumokat luxus bőrápoló termékekként árusítanak, és ennek megfelelõen izmos árcímkével vannak ellátva, nincs bizonyíték arra, hogy ezek jobban működnek, mint az ugyanazon összetevõket kínáló olcsóbb termékek.

A ferulasav-kiegészítők megtalálhatók az interneten is, valamint bizonyos táplálékkiegészítőkre szakosodott gyógyszertárakban és üzletekben.

Nincs útmutató a ferulasav-kiegészítők megfelelő használatáról. A legtöbb terméket 250 milligrammos tabletták formájában értékesítik, naponta egyszer étellel vagy anélkül. Ökölszabályként soha ne lépje túl a termék címkéjén feltüntetett ajánlott adagot. Nincs bizonyíték arra, hogy a magasabb dózisok jobb eredményeket eredményeznének az emberekben.


Ha a ferulasavat egészségügyi célokra kívánja használni, beszéljen orvosával, hogy van-e más, megfelelőbb kezelési lehetőség. A ferulasavat soha nem szabad helyettesíteni a drogok, a magas vérnyomás vagy más krónikus betegség kezelésére általánosan alkalmazott gyógyszerek helyett.

Mit kell keresni

Mivel az étrend-kiegészítőket az Egyesült Államokban nem szigorúan szabályozzák, a minőség márkánként változhat. A minőség és a biztonság érdekében válassza a márkákat, amelyeket egy elismert tanúsító testület, például az USA Pharmacopeia (USP), a ConsumerLab vagy az NSF International függetlenül tesztelt.

Ezenkívül mindig olvassa el a termék címkéjét, hogy ellenőrizze, vannak-e hozzávalók, amelyekre allergiás lehet. Különösen igaz ez az E-vitaminban gazdag szérumokra, amelyek némelyikben dermatitiszt okozhatnak . Ugyanez vonatkozik a búza töltőanyagokkal készült orális kiegészítőkre, amelyek befolyásolhatják a glutén intoleranciát szenvedő embereket.

A bőrápolásra szánt ferulasav szérumokat és porokat soha nem szabad belsőleg bevenni.

Egyéb kérdések

Melyek a ferulinsav legjobb táplálékforrásai?


A ferulasav sok gabonafélében, magban, gyümölcsben és zöldségben található meg. A főzés gyakran növeli a ferulinsav mennyiségét az élelmiszerekben (különösen a gabonafélékben) azáltal, hogy lebontják a sejtkamrákat, ahol tárolják. A ferulasavban gazdag ételek közül néhány a következő:


  • Almamag
  • Árpa
  • Korpa
  • Citrusfélék
  • Kukorica
  • Padlizsán
  • Lenmag kenyér
  • Navy bab
  • Zabpehely
  • Pattogatott kukorica
  • Rizs
  • Rizs korpa olaj
  • rozskenyér

Összehasonlítva a ferulasav-kiegészítőkkel, az élelmiszerekből származó ferulasav nagyobb biohasznosulással rendelkezik, mivel sokkal jobban felszívódik a bélben. Ezzel szemben a szabad (a növényi sejtekhez kötetlen) ferulasav nagyrészt oldhatatlan és rosszul felszívódik.

Megjegyzések