5 ok, ami miatt a cukor káros

A cukrok olyan egyszerű szénhidrátok, amelyek természetesen előfordulnak egyes ételekben és italokban. Bizonyos ételekben és italokban adalékanyagként is szolgálnak. A túl sok cukor fogyasztása egészségügyi problémákat okozhat, például növeli a súlygyarapodás kockázatát, cukorbetegséget, fogüregeket és így tovább.

Sok egészséges élelmiszer, például tejtermékek, zöldségek és gyümölcsök természetesen cukrokat tartalmaznak. Az ezekben az ételekben található cukor édesebb ízt ad nekik.

Fontos, hogy az emberek ezeket az ételeket beépítsék étrendjébe, mivel számos más tápanyaggal együtt érkeznek, amelyek értékes egészségügyi előnyeket nyújtanak.

A gyártók azonban hajlamosak hozzáadni cukrot olyan élelmiszerekhez, mint a gabonafélék, a torta és néhány ital. Ezek a hozzáadott cukrok vagy szabad cukrok okozzák az egészségügyi problémákat.

A természetes cukrot tartalmazó ételektől és italoktól eltérően a hozzáadott cukorral rendelkezők nem nyújtanak tápértéket. Szintén rossz energiaforrás, mivel a test nagyon gyorsan emészt fel hozzáadott cukrot. A túl sok fogyasztás idővel egészségügyi problémákat okozhat.

Ez a cikk öt okot tárgyal, amelyek miatt a hozzáadott cukrok károsak az egészségre.


1. Tápérték hiánya

A cukor nem nyújt vitaminokat vagy ásványi anyagokat.
A cukor üres kalória.

Az ételekhez és italokhoz adása jelentősen növeli azok kalóriatartalmát anélkül, hogy táplálkozási előnyt jelentene. A test ezeket az ételeket és italokat általában gyorsan emésztheti. Ez azt jelenti, hogy nem jó energiaforrás.

A természetes cukrot tartalmazó termékek különböznek. Például a gyümölcsök és a tejtermékek természetes cukrokat tartalmaznak. A test ezeket az ételeket lassabban emészti fel, így tartós energiaforrássá teszi őket.

Az ilyen termékek más tápanyagokat is tartalmaznak. Például tartalmaznak rostot, valamint számos vitamint és ásványi anyagot.

Az Egyesült Államokban egy átlagos felnőtt kb. 308 kalóriát fogyaszt a hozzáadott cukrokból naponta. Ez sokkal több, mint az American Heart Association (AHA) ajánlásai: 100 kalória hozzáadott cukrokból nők számára és 150 kalória férfiak számára.

Az üres kalória fogyasztása aláássa az egyéb ételek és italok, amelyek táplálkozási értékkel rendelkeznek, egészségügyi előnyeit. Ez egyensúlyhiányokat is okozhat, ahol a tápanyaghiány további egészségügyi komplikációkhoz vezethet.

2. Súlynövekedés

A túlzott étrendi cukor fogyasztásának jelentős kockázata a súlygyarapodás.

A legtöbb esetben a cukros ételek és italok magas kalóriatartalmúak. Ha túl sok ilyen terméket fogyaszt, akkor súlygyarapodás lesz, még rendszeres testmozgás esetén is. Erős bizonyítékok mutatják, hogy a túlzott étrendi cukor okozza a súlygyarapodást.

Mivel a test általában gyorsabban emészt fel hozzáadott cukrot tartalmazó termékeket, ezek nem sokáig ellensúlyozzák az éhínséget. Ez ahhoz vezethet, hogy a nap folyamán rendszeresebben eszik, és általában magasabb a kalóriabevitel.

Bizonyos bizonyítékok arra utalnak, hogy a cukor befolyásolhatja az éhezést szabályozó biológiai útvonalakat.

A leptin egy hormon, amely az éhínséget szabályozza azáltal, hogy meghatározza, mennyi energia szükséges a testnek. A leptin működésének zavara súlygyarapodást és elhízást okozhat .

A vizsgálat patkányokon 2011-től kiderült, hogy a nagy zsírtartalmú diéta és a cukor vezethet leptin rezisztencia. A leptinrezisztencia akkor fordul elő, amikor a test már nem reagál megfelelően a leptinre. A tanulmány szerzői úgy találták, hogy a cukor eltávolítása az étrendből megfordítja a leptinrezisztenciát.

Egy másik , 2014-es tanulmány megállapította, hogy a cukros italok különös problémát jelenthetnek a leptinrezisztencia szempontjából.

Fontos megjegyezni, hogy a cukor önmagában nem okoz súlygyarapodást és elhízást. A cukor a számos ok egyike. A túlsúly vagy az elhízás az étrend, a testmozgás, a genetika, valamint a társadalmi és környezeti tényezők összetett kölcsönhatásának eredménye.

Az étrendben a cukor mennyiségének korlátozása az egyik legegyszerűbb módszer a súlygyarapodás megakadályozására.

3. Cukorbetegség

Szóval vagy más cukros italokkal növelheti az egyén cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
Van kapcsolat a cukros italok fogyasztása és a 2. típusú cukorbetegség kialakulása között .

Nem igaz, hogy a cukor cukorbetegséget okoz . Bármilyen magas kalóriatartalmú étrend 2-es típusú diabéteszhez vezethet.

A legtöbb esetben azonban a magas cukortartású étrend magas kalóriatartalmú. Ez növelheti a cukorbetegség kockázatát.

A cukros italok különösen problematikusak.

A 310 819 ember adatainak metaanalízise szerint azok, akik magas cukortartalmú italokat fogyasztanak, 26% -kal nagyobb a 2. típusú cukorbetegség kockázata, mint az alacsony fogyasztásúak. A tanulmány szerint a „nagy fogyasztás” napi egy-két cukros ital között van.

Az American Diabetes Association javasolja a cukros italok elkerülését a 2. típusú cukorbetegség megelőzése érdekében.

4. Fogszuvasodás

A cukorfogyasztás fogak romlását okozhatja, ami üregek kialakulásához vezethet.

A cukor evése után a szájban lévő baktériumok vékony lemezt képeznek a fogak felett. Ezek a baktériumok reagálnak az ételekben és italokban lévő cukrokkal. Ez a reakció egy olyan sav felszabadulását váltja ki, amely károsítja a fogakat.

Lehetséges, hogy a test e károk egy részét maga is megjavíthatja. Idővel azonban a magas cukortartalmú étrend tartós károkat okozhat. Ez fogüregekhez vezethet. Az üregek áteresztő lyukak, amelyek a fogakon alakulnak ki.

A magas cukortartalmú ételek bevitelének korlátozása az egyik hatékony módszer a fogüregek megelőzésére.

5. Szívbetegség

A magas cukortartalmú étrend növelheti a szívbetegségek kockázatát .

Az eredmények egy 15 éves vizsgálat arra utal, hogy az emberek sok hozzáadott cukor az étrendben jelentősen nagyobb valószínűséggel halnak meg szívbetegségben, mint az emberek, minimális mennyiségű hozzáadott cukrot az étrendjükben.

A kutatások ismét arra utalnak, hogy a cukros italok különösen problematikusak lehetnek a szívbetegségek kockázatának növelése érdekében. Ennek az összefüggésnek az lehet az oka, hogy a cukros italok magas kalóriatartalmúak, nem befolyásolják az éhínséget, és nem biztosítanak elegendő mennyiségű energiát.

Noha egyértelmű kapcsolat van, további kutatásokra lesz szükség a cukor és a szívbetegség közötti kapcsolat jobb megértése érdekében.


Hozzáadott cukrok, amelyekre figyelni kell
Számos termék hozzáadott cukrot tartalmaz, például méz.
A hozzáadott cukrok számos meglepő termékben megjelenhetnek. Az étel tartalmának megvásárlása előtti ellenőrzése az egyik módszer a hozzáadott cukor elkerülésére.

Néhány élelmiszer-címke azonban megnehezíti annak megállapítását, hogy tartalmaznak-e hozzáadott cukrot, mivel sok különféle név létezik.

Néhány példa a hozzáadott cukor egyéb elnevezésére:

  • dextróz
  • szacharóz
  • ágáve nektár
  • malátacukor
  • melasz
  • édesem
  • magas fruktóz tartalmú kukorica szirup
  • kukorica édesítőszer
  • kristályos fruktóz
  • párologtatott nádlé
Az egészséges táplálkozás fenntartása érdekében a férfiak számára a legjobb, ha napi legfeljebb 36 gramm (g) hozzáadott cukrot fogyasztanak, a nőstényeknek pedig legfeljebb 25 grammot kell fogyasztaniuk.

Ez az AHA ajánlása . Jelenleg az USA-ban egy átlagos ember sokkal többet fogyaszt e határértékeken.

összefoglalás
A cukor önmagában nem egészségtelen. A természetes cukorforrás fogyasztása azonban jobb az egészség számára, mint a hozzáadott cukor fogyasztása.

Ha az étrendben túl sok cukor van, számos állapotot okozhat, beleértve szívbetegségeket, súlygyarapodást és cukorbetegséget.

Az élelmiszerekben hozzáadott cukrok ismerete érdekében fontos, hogy figyelmesen olvassa el a címkéket.

Megjegyzések