A komló egészségügyi előnyei

A sör egyik összetevője képes-e kezelni az álmatlanságot és a meleghullámokat?

A komló a sörkészítéshez használt komló növény ( Humulus lupulus ) virágja . Amellett, hogy aromát adnak az alesnek és a pilsnersnek, úgy gondolják, hogy a komló egészségügyi előnyöket is kínál. Ezek közül soknak a növény articsóka alakú rügyeiben található vegyületeknek tulajdoníthatók, beleértve a xanthohumol flavonoidokat és 8-prenilnaringeninvalamint a humulene és a lupulin illóolajok .


Az alternatív szakemberek úgy vélik, hogy ezek a vegyületek gyulladásgátló, szorongásgátló, fájdalomcsillapító (fájdalomcsillapító) és még rákellenes tulajdonságokkal is rendelkeznek. Ezen állítások egy részét a kutatás jobban alátámasztja, mint mások.


Egészségügyi előnyök

A komló, amely jóval több mint 1000 éve a sörgyártásban nélkülözhetetlen alkotóeleme, a középkor óta gyógyszeresen használják. Manapság a gyógynövények és az étrend-kiegészítők gyártói azt állítják, hogy a komló diéta hozzáadásával javíthatja általános egészségi állapotát, és akár bizonyos betegségeket is megelőzhet.

Álmatlanság

A korai orvosok megfigyelték, hogy a komlószedők nagyon könnyen fáradtak a betakarítás során, és feltételezték, hogy a vágott növény által kiválasztott ragacsos gyanta okozza ezt a hatást. Az utóbbi években a tudósok megerősítették, hogy a komlóban található humulen és lupulin enyhe nyugtató tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek alkalmazhatók lehetnek az orvostudományban. 

Ingyenes stockfotó alacsony szögű felvétel, aratás, farm témában

Néhány apró tanulmány megvizsgálta a komló hatását az alvás-ébrenlét ciklusaira alkoholmentes sör felhasználásával. A 2012-ben a PLoS One-ban közzétett tanulmányban a rotációs vagy éjszakai műszakban dolgozó nővéreknek alkoholmentes sört adtak vacsorával két hétig. A kutatók a csuklópántos alvásmérővel megfigyelték az alanyok alvási mintáit, és megállapították, hogy a sör nemcsak 8 perccel gyorsabban aludt meg, hanem csökkentette a szorongás szintjét is.

Ezek az eredmények hasonlóak egy 30 főiskolai hallgató 2014-es tanulmányához. A háromhetes tanulmány alvásminőségi kérdőíveket használt az alvási szokások meghatározására. Az első hét után a hallgatókat felkérték arra, hogy alkoholmentes sört inni vacsorával a következő 14 napra. A tanulmány szerzői az alvási pontszámok jelentős javulásáról, valamint az elaludáshoz szükséges időről számoltak be. 


Más kutatások arra koncentráltak, hogy komlót és valerianust használnak álmatlanság kezelésére. Az ausztráliai tanulmányok 2010. évi áttekintése szerint a komló párja a valeriannal segíthet az álmatlanság kezelésében. A 16 felülvizsgált vizsgálat közül 12 azt találta, hogy a kombináció javította az alvásminőséget és csökkentette az elaludáshoz szükséges időt. 


Egyes esetekben ez másfél órát hosszabb éjszakai alváshoz és az éjszakai ébredések számának 50% -os csökkenéséhez vezetett. Ezek a hatások különösen előnyösek lehetnek a forgó munkaváltásokkal rendelkező embereknél, és hasznosak lehetnek még az enyhe szorongás kezelésére is. 

A komló valeriannal és szenvedélyvirággal kombinálva hatékony alternatíva lehet a vényköteles alvó gyógyszer számára. Egy 2013. évi tanulmány összehasonlította az Ambien altatót (zolpidem) a komló, valerian és szenvedélyvirág gyógynövényes kombinációjával, és mindkettő azonosnak bizonyult. 

Női kor

A komlóban található flavonoid 8-prenilnaringenint fitoösztrogénnek nevezzük - növényi alapú vegyületnek, amely utánozza a női ösztrogén hormon aktivitását . Néhányan úgy vélik, hogy a 8-prenilnaringenin hozzájárulhat a szervezet ösztrogén aktivitásának fokozásához, leküzdve a hipoösztrogén tüneteket (ösztrogénhiány).

Mivel a tipikusan a menopauzát kísérő forró villanások és éjszakai izzadás az ösztrogén esésének következményei, a komló segíthet enyhíteni ezeket. 

Egy 2010-es finnországi tanulmány szerint a menopauza eső nők nyolchetes komlókivonat-kezelést nyújtottak, amelyben a meleg hullámok, az éjszakai izzadás és még az alacsony libidó csökkenése is megfigyelhető volt, mint a placebót nyújtó betegek esetében. 

Sőt, a kivonat úgy tűnik, hogy így van a hagyományos hormonpótló kezelés (HRT) néhány káros hatása nélkül , például puffadás, lábgörcsök, emésztési zavarok, fejfájás.

Szív-és érrendszeri betegségek

Az atherosclerosis , amelyet gyakran az artériák megkeményedésére hivatkoznak, olyan állapot, amelyben a plakk felgyülemlése az artériában szívrohamhoz vagy strokehoz vezethet. Úgy gondolják, hogy a komlóban lévő xanthohumol antidesztenotikus hatással rendelkezik, ami azt jelenti, hogy elősegítheti az erek pihenését és javítja a vérkeringést.

A japánból származó 2012. évi tanulmány szerint a komló xanthohumol-kivonatot hordozó egerekben jelentősen megnőtt a „jó” nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) koleszterinszint, ami csökkentette az atherosclerosis kockázatát. 

Ezenkívül megnőtt az apolipoprotein E-ben gazdag HDL-típus, amely a zsír anyagcseréjében és a szív-érrendszeri betegségek megelőzésében központi fehérje. 

Ugyanezek a hatások az elhízott emberek számára előnyösek lehetnek azáltal, hogy elősegítik a fogyást, csökkentik a hasi zsírt, csökkentik a vérnyomást és növelik az inzulinérzékenységet , az Oregon Állami Egyetem kutatása szerint. 

A komló hatása a rák kezelésében

Kevés bizonyíték van arra, hogy a komló közvetlenül megelőzheti a rákot. Úgy tűnik azonban, hogy a xanthohumol vegyület rákellenes hatást fejt ki, amely egy nap új rákterápiák kifejlesztéséhez vezethet.

Szerint a 2018 felülvizsgálatát Kínában végzett tanulmányok , xanthohumol képes volt megölni bizonyos ráktípusok kémcsőben vizsgálatok, beleértve a mellrák, vastagbélrák, petefészekrák, májrák, melanoma, leukémia, és a nem-kissejtes tüdőrák. 9

Úgy tűnik, hogy a flavonoid többféle módon is megteszi. Egyes esetekben a xanthohumol citotoxikus volt, ami azt jelenti, hogy közvetlenül "mérgezi" és elpusztítja a rákos sejteket (és feltehetően más körülötte lévő sejteket). Más esetekben apoptózist vált ki, más néven programozott sejthalál.

A rák akkor fordul elő, amikor a sejtek mutálódnak, és már nem vesznek részt az apoptózis természetes folyamatán, lehetővé téve számukra, hogy vége nélkül szaporodjanak. Ha a tudósok meg tudják határozni, hogy a xanthohumol hogyan aktiválja az apoptózist a rákos sejtekben, akkor lehet, hogy egy nap komlóból származó gyógyszer képes megfordítani bizonyos rákos megbetegedéseket. 


Depresszió

A komlót a depresszió és más hangulati rendellenességek potenciális kezelésének vizsgálatakor is vizsgálják. A Hormones folyóiratban közzétett 2017. évi tanulmány szerint a komlóval történő napi kiegészítés csökkentheti a stresszt, a szorongást és a depressziót. 


A placebo-kontrollos klinikai vizsgálathoz 36, enyhe depresszióban szenvedő felnőtt kapott 400 mg (mg) Melcalin komlót vagy placebót négy hétig. A vizsgálat végén azok, akik komlót szedtek, szignifikáns csökkenést mutattak a szorongás, a stressz és a depresszió szintjén, mint a placebo csoportban.


A kutatók a stresszhormon kortizol szintjét is mérték a vizsgálat során, de nem találtak összefüggést a kortizol szint és a komló felhasználása között. 


Lehetséges mellékhatások

Egészségügyi célokra történő felhasználásuk szerint a komló-kiegészítők biztonságosak és minimális mellékhatásokkal rendelkeznek. Néhány ember fáradtságot tapasztalhat; ha a gyógynövény-kiegészítőt közvetlenül lefekvés előtt veszi, ez általában segíti a tünet hatásának minimalizálását. 

A komló allergiás keresztreakciót (általában enyhe bőrkiütés és torlódás) is okozhat a nyírporra allergiás emberekben.

Nem ismert, hogy a komló-kiegészítők milyen adagban vannak előnyösek, vagy mikor lehetnek károsak. 11  Komló-kiegészítők általában 300–500 mg-os kiszerelésben kerülnek forgalomba, és ezen a tartományon belül biztonságosnak tekinthetők.


Bizonyos csoportokban kerülni kell a komló alkalmazását, beleértve a depressziós embereket is, akiknél a komló a tünetek súlyosbodását okozhatja. Az ösztrogén-függő betegségekben szenvedő emberek, beleértve az endometriosist , a nőgyógyászatot (a nők megnövekedett mellét) és az emlőrák bizonyos típusait, az ösztrogén-szerű aktivitásuk miatt kerülniük kell a komlót. 


Nyugtató hatásuk miatt a komló-kiegészítőket abba kell hagyni két héttel a műtét előtt, mivel ezek fokozhatják az érzéstelenítés hatásait. Ugyanezen okból kifolyólag kerülje a komló alkohollal, altatókkal vagy más központi idegrendszeri depresszánsokkal való bevételét. 


Mit kell keresni

A legtöbb étrend-kiegészítő kapszula, tinktúra vagy por formájában kerül forgalomba.

Az étrend-kiegészítőknek nem szükséges a szigorú vizsgálatoknak és kutatásoknak alávetni azokat, amelyeket a gyógyszerészeti gyógyszerek tesznek. Ezért a kiegészítők minősége márkánként változhat. A minőség és a biztonság érdekében csak megbízható, jól ismert gyártók kiegészítőit válasszon.


Míg sok vitamingyártó önként benyújtja kiegészítéseit egy független tanúsító testület (például az USA Pharmacopeia és a ConsumerLab) általi minőségvizsgálat céljából, addig a gyakorlat ritkábban fordul elő a gyógynövény-kiegészítők gyártói között.


A választott márkától függetlenül ne feledje, hogy a kiegészítők biztonságát terhes nők, szoptató anyák és gyermekek esetében még nem állapították meg.


Egyéb kérdések

Van-e sör gyógyászati ​​tulajdonságokkal?

Nehéz ajánlani sört inni minden egészségügyi állapot kezelésére. Míg egyes orvosok napi pohár vörösbort hagynak jóvá a szívbetegség kockázatának csökkentése érdekében, nincs adat arra, hogy a sörnek ugyanaz az előnye lenne.


Használhat friss komlót kiegészítők helyett?

A komló önmagában nagyon íztelen és nehéz emészthető. Ha élelmet kapnak, ízét adják, amely sok ember számára vonzó (és feltehetően sok flavonoid és illóolaj az egészségre kedvező).


Ha szeretné, felhasználhatja azokat teák ízesítésére vagy keserű, citrusos megjegyzés hozzáadására bizonyos ételekhez, például pudinghoz, fagylalthoz és hús pácokhoz.


Komló jeges tea készítéséhez adjunk hozzá egy uncia uncia szárított komlót egy csésze vízhez és egy csésze cukorhoz. Forraljuk ezeket és hagyjuk 10 percig meredek maradni. Lehűlés után adjunk hozzá 2 liter (½ gallon) limonádét jéggel és tálaljuk.


Hol szerezhetek friss komlót?

A friss, szőlőből származó komlót nehezebb megtalálni a növekvő régiókon kívül, bár manapság egyre több házi kertész növeli őket saját kertjében. A komló szárított pelletként vagy levélként is megvásárolható otthoni sörfőzéshez.

Megjegyzések