Hogyan befolyásolja a cukor a depressziót?

A cukornak a testre gyakorolt ​​negatív hatásai az elhízástól a fogszuvasodásig jól ismertek. A legfrissebb orvosi kutatások szintén szorosabb kapcsolatot mutatnak a cukorfogyasztás, valamint a depresszió és szorongás tünetei között.

Mivel a cukros ételek elterjedtek és népszerűek, ennek a kapcsolatnak a megértése fontos a jó mentális egészség fenntartása érdekében.

Olvassa tovább, hogy többet megtudjon a cukor és a depresszió közötti kapcsolatokról, ideértve a legújabb kutatásokat arról is, hogy a cukor hogyan befolyásolhatja a hangulatot és az érzelmeket, és hogyan tudja az ember ellenőrizni a cukorbevitelét.

Miért növeli a cukor a depresszió kockázatát?

A cukorfogyasztás csökkentése segíthet a depresszió és szorongás tüneteinek kezelésében.
Bár a hozzáadott cukor az inzulin és a vércukorszint kiegyensúlyozatlanságához vezethet, a finomított szénhidrátok és cukrok szintén kiszivárogtatják a pozitív hangulat fenntartásához szükséges B-vitaminokat.

Ez befolyásolhatja az ember pajzsmirigyét is, mivel a pajzsmirigyhormonok szabályozzák a testhőmérsékletet, anyagcserét és növekedést. Ezek a tényezők mind befolyásolhatják az ember gondolkodásmódját.

A cukor szénhidrát molekula, és kétféle lehet.

Az elsőt egyszerű cukornak hívják, és jelen van a gyümölcsökben, zöldségekben, diófélékben, teljes kiőrlésű gabonafélékben és babban. Mivel ezek az ételek vitaminokat, fehérjéket és rostokat tartalmaznak, lelassítják a cukor felszívódását, és egészségi állapotúvá teszik azt.

A második hozzáadott vagy feldolgozott cukor hozzá van adva, amelynek nincs táplálkozási értéke. A hozzáadott cukor jelen van az édességekben és üdítőitalokban, többek között az ételek és italok között. A test nem szív fel ilyen cukrot, tehát a cukor egyenesen a rendszerbe kerül.

Bár a kutatás folyamatban van, az nagyon magas cukortartalmú emberek nagyobb valószínűséggel tapasztalják meg a depresszió tüneteit.



Dopamin és glükóz hatás
A glükóz vagy a vércukor a legegyszerűbb a szénhidrátok közül. Ez az emberi túléléshez is nélkülözhetetlen. A glükóz a test minden sejtjének elsődleges energiaforrásaként működik, és az agy attól függ. Az egyenletes glükózellátás révén az agy kiegyensúlyozottan működik.

A túl sok hozzáadott cukor fogyasztása azonban fokozott ingerlékenységet és csúcsokat okozhat, és csökkentheti az energiaszintet. Bár a kezdeti cukorbevitel pozitív érzés lehet, a vér glükózszintje csökkenni fog. Ez az, amely drámai módon befolyásolja az elmét és a testet.

Néhány ember számára a cukor hihetetlenül addiktív lehet. Amikor egy ember cukrot fogyaszt, az agy mezolimbikus dopamin rendszere jutalmat kínál, ezáltal javítva a hangulatot. A dopamin rendszer akkor működik, amikor az örömérzet közeledik.

Mivel ezek hozzáadott cukrok, ezek a testre semmilyen módon nem járnak jótékony hatással. Ezek magas bevitele kémiai változásokat jelentenek a testben. Ezek a túlzott stimuláció megakadályozása érdekében fordulnak elő, így a test a jövőben több cukrot vágyhat az azonos hangulat elérése érdekében.

Cukorbetegség és depresszió
A cukorbetegség és a depresszió közötti kapcsolat szemlélteti a depresszió glükóz-hatását. A Diabetes UK szerint a cukorbetegségben szenvedők kétszer annyira valószínűleg tapasztalják meg a depresszió tüneteit.

A cukorbetegségben szenvedő emberek számára elengedhetetlen a rendszeres étkezés. Fontos azonban, hogy olyan élelmezési lehetőségeket válasszanak, amelyek egyensúlyba hozzák a cukortartalmat és lassan szabadítják fel az energiát.

A magas vércukorszint a cukorbetegséget jelezheti:

  • letargikus
  • ingerlékeny
  • mérges

Szisztémás gyulladás

A cukor és a depresszió közötti egyik legfontosabb kapcsolat a szisztémás gyulladás.

Az egyik vizsgálat kifejezetten a hozzáadott étrendi cukrokat vizsgálta. Megállapította, hogy az emelkedett szisztémás gyulladás a depresszió erős fiziológiás kiváltója.

A gyulladás más depressziós tünetekkel is összefügg, például az étvágy változásai, az alváshiány és a fáradtság. A fenti tanulmány megvizsgálta az agy potenciális gyulladását is, és megállapította, hogy a túlzott cukorfogyasztás befolyásolhatja jutalmazási rendszerét.

Számos tanulmány összekapcsolta a hozzáadott cukrot a krónikus gyulladással. Noha a depresszió nem gyulladásos állapot, a megnövekedett gyulladás más pszichiátriai állapotokban fordul elő. Ide tartoznak a skizofrénia , a bipoláris zavar és a szorongás.

Egy másik tanulmány megállapította, hogy a gyulladás gyakran tényező a depresszió eseteiben. Az érzelmi stressz az agy gyulladásaihoz is vezethet.

Depressziós statisztikák

A Mentális Egészségügyi Intézet jelentése szerint 2017- ben az Egyesült Államokban körülbelül 17,3 millió felnőttnek volt legalább egy súlyos depressziós epizódja. Ez az összes amerikai felnőtt körülbelül 7,1% -át képviseli.

Ugyanebben az évben körülbelül 264 millió ember szenved depresszióban világszerte.

Noha a cukor és a depresszió közötti kapcsolat globális kutatása folytatódik, sok tanulmány továbbra is kimutatja, hogy a magas cukortartalom hozzájárulhat a rossz mentális egészséghez.


Tippek a fogyasztás csökkentésére
Nehéz lehet a cukorbevitel csökkentése, de vannak bizonyos dolgok, amelyeket az ember kipróbálhat.

Az alábbi szakaszok ezeket részletesebben tárgyalják.

Kerülje a feldolgozott ételeket
Az egészséges táplálkozás nem csak az emésztőrendszer számára jó. Ez hosszabb ideig megtartja a gyomort, és segíti az agy hatékonyabb működését.

A hozzáadott cukrot tartalmazó feldolgozott élelmiszerek azonban csak rövid távon nyújthatnak magas értéket. A feldolgozott élelmiszerek rejtett mennyiségű nátriumot is tartalmazhatnak.

Noha az édesség és a fagylalt néhány hozzáadott cukor nyilvánvaló forrása, a kenyér, a gabonafélék, a tej és a sajt feldolgozott élelmiszerek is, amelyek tovább növelik a bevitelt.

A Harvard Health szerint a magas finomítású cukor étrend károsíthatja az agyat. A hagyományos étrend, például a mediterrán étrend szintén kedvezőbb a mentális egészségre, mint a tipikus nyugati étrend.

Szabályozza a cukorfogyasztást
Noha a cukor addiktív tulajdonságai jól ismertek, most már könnyebbnek kell lennie, mint valaha, a fogyasztás ellenőrzése.

A közelmúltban, mint tavaly, az Élelmiszer- és Gyógyszerügynökség (FDA) új útmutatást jelentett be az élelmiszerek és italok címkézéséről a hozzáadott cukrok körül. A tápértékjelölések a cukrokat korábban egy kategóriába sorolták.

A cukor néhány más általános elnevezése azonban a következők:

  • szacharóz
  • magas fruktóz tartalmú kukorica szirup
  • porcukor
  • gyümölcslé
  • édesem
Az American Heart Association (AHA) napi körülbelül 6 teáskanál cukrot ajánl (100 kalória) és a férfiak számára 9 teáskanál (150 kalória).

A perspektíva szempontjából az egyik kanna Coca-Cola körülbelül 8,25 teáskanál cukor tartalmaz.

Kerülje a cukor hozzáadását a forró italokhoz
Néhány teáskanál cukor hozzáadása egy csésze tea vagy kávéhoz szintén negatívan befolyásolhatja a hangulatot. Valójában néhány kutatás azt találta, hogy azoknak a résztvevőknek, akik több cukortartalmú italt fogyasztottak, nagyobb esélyük volt a depresszió tüneteire.

Az USA-ban egy átlagos ember napi 22 teáskanálnyi hozzáadott cukrot fogyaszt .

A cukor nagyon addiktív lehet, mivel a dopamin, amelyet az agy szabadít fel, amikor az ember cukrot eszik, magas szintű kábítószert eredményez, amely függőséggé válhat.

Sok ember, aki teljes mértékben kiküszöböli a cukrot az étrendből, ingerlékeny, szeszélyes és kevés energiájúnak találja magát. A moderálás kulcsfontosságú lehet.

Összefoglalás

Mivel egyre több tanulmány talál összefüggést a cukor és a depresszió között, fontos tisztában lenni a hozzáadott cukor veszélyeivel.

Noha a világosabb címkézés segít, a legjobb megoldás az, ha vásárláskor a gyümölcs- és zöldségpályák felé fordulnak.

A hozzáadott cukorbevitel csökkentésének egyik legegyszerűbb módja az üdítőitalok elkerülése, és a cukor hozzáadása a teahoz vagy a kávéhoz. Bármely étrendben az italok általában a legnagyobb mértékben hozzájárulnak a cukorhoz.

A hozzáadott cukor jutalmazza az agyban a dopamin rendszert, rövidtávú értéket eredményezve. Ugyanakkor a magas cukorbevitel miatt lehetséges a testi és mentális szint is

Megjegyzések